Yiyecek ve İçecek Su Arıtma Sistemi

Yiyecek ve İçecek Su Arıtma Sistemi

Yiyecek ve İçecek Üretimi İçin Su Arıtma Sistemi

 

Gıda, Yiyecek ve içecek üretim sürecinin birçok alanında su kullanılır. Genellikle gelen su kullanımdan önce arıtılmalıdır, bu yüzden su kalitesi düzenleyici ve operasyonel  gereklilikleri karşılar.

Su, gıda ile doğrudan temas halindeki prosesin çeşitli aşamalarında, ürünün ön yıkamasından, flume su gibi bir aktarma ortamı, ürün partiküllerinin hazırlanması ve seyreltilmesi, atıkların yıkanması ve işlemden geçirilmesi gibi bir şekilde kullanılabilir.

 

Gıda, İçeçek, Yiyecek Üretim Tesislerinde Su Arıtma Sistemi

Gıda Sektörü Su Arıtma Sistemlerinin başlıca kullanıldığı üretim alanları:

  • Meyve ve Sebze gıdaları ile katı gıdaların otomatik temizlik ve durulama üniteleri,

  • Çikolata, Bisküvi, Krema gibi gıda ve ek maddeleri reçete ve konsantrasyonunda,

  • Hazır su üretim tesislerinde su dolum standardizasyonu ve nötralizasyon,

  • Ekmek ve unlu mamüllerde hamur homojenizasyonu ve katkı verimliliği,

  • Kola, Şalgam, Ayran gibi içecekler ve gazlı içeceklerde sıvı ve reçete konsantrasyonu ve homojenizasyonu

  • Mayalı katı gıdalarda maya kontaminasyonu ve mayalanma süre standardizasyonu ile maksimum performansın sağlanması

Gibi alanlar başta olmak üzere Gıda sektöründe bir çok alanda kullanılmaktadır.

 

Sosyal hizmetler bölümünde, proses ve makinelerin soğutulması ve soğutma işleminden çıkan ısının giderilmesi için su kullanılır. Buhar, sterilizasyon, ağartma, pastörizasyon, yıkama ve diğer sıcaklık proses yönetimleri için doğrudan ve dolaylı temas dahil olmak üzere çok sayıda işlemi kolaylaştırmak için üretilir.

 

Gıda Üretimi İçin Tesisin güvenilir ve verimli çalışmasını sağlamak için odaklanması gereken su kalitesiyle ilgili kritik alanlardan bazıları şunlardır:

  • Amaç veya süreç için uygun olan su kalitesinin üretimi

  • Düzenleme gereksinimlerine uymak için proses suyu dezenfeksiyonunu yönetme

  • Isı eşanjörlerinde silmelerin kontrolü ve soğutma sistemlerinin soğutma kuleleri

  • Sistem  performansını en üst düzeye çıkarmak için soğutma sistemlerinin korozyon koruması

  • Düşük hız ısı değiştiricilerde askıda katı madde kontrolü

  • Kritik soğutma ısı değiştiricilerinin kapasitesini ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ölçek depoziti kontrolü

  • Mevzuat gereksinimlerine uymak için kazan ve buhar yönetimi

  • Buhar yoğuşma kalitesini izleme ve proses kirliliğine cevap verme

 

Gıda    ve    içecek    endüstrisinde    Gıda Üretimi İçin Su Arıtma    nihai    ürünün    kalitesi üzerinde doğrudan   etkisi   vardır.   Gıda   ve   içeçek endüstrisinde   Su kalitesi     nihai ürünün     kalitesi     üzerinde     doğrudan   etkisi  vardır. İstenmeyen suyu  içindeki  patolojik  ve  minaraller kabul  edilebilir  bir seviyede  tutulması ile  yiyecek  ve  içecek  ürünlerinin  üretimi  için  güvenli bir  ortam  yaratmak  önemli  faktörlerdir. Özellikle dikkat  böylece  gıda, fermantasyon, hoş olmayan  koku  oluşumu  ve  düşük  raf  ömrü  gibi yaşanabilecek  sorunlardan  uzaklaştırabilirsiniz.  Su arıtma  sistemleri, yüksek  su  verimliliği  ve  düşük  işletme  maliyetleri  ile  karakterizedir  aynı anda   gıda   endüstrisinin özelliklerini karşılamak için   üretilmektedir.

  

Aşağıdaki unsurlar suyun hazırlanması sırasında Su şartlandırılmasında kullanılmaktadır.

  • Optimizasyon organoleptik özellikleri: kroma, bulanıklık, koku nötralizasyon,

  • Mineral bileşimine, tam ya da kısmi demineralizasyon iletken düzeltilmez,

  • Alkali ve su sertliği azaltı ayarlanması,

  • Demanganation ve demir,

  • Mikroorganizmaları yok etmek,

  • Organik bileşikler ve oksidasyon  çıkarılması;

  • Ağır metallerin tuzların suyudan çıkarılması;

  • Radon ve diğer radyoaktif elementler atılması;

  • pH düzeltme

 

Gıda Üretimi İçin Sistem seçimi ve dizaynda dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Ham su analizi,

  • Kapasite,

  • Kullanım alanı,

  • Ham suyun içindeki partikül yükü, miktarı ve boyutu, SDI değeri,

  • Sudan uzaklaştırılmak istenen partikül ve minerallerin cinsi,

  • Filtre dizayn hızı,

  • Filtrasyon secimi  ( filtrasyon cinsine göre hangi mineralin kullanılacağı,)

  • Suyun kullanılacağı yere uygun olarak kullanılacak Ekipmanların malzeme ve özellikleri

 

Gıda Üretimi İçin Geliştirme ve su arıtma sistemlerinin tasarım akım şemaları;

  • Proje belgelerin oluşturulması;

  • Üretim ve su arıtma ekipmanları satışı;

  • Sıvıların filtrasyon kontrol sistemlerinin oluşturulması;

  • Sistemin kurulumu ve teniğin devreye alınması;

  • Suyun kimyasal analizi;

  • Ekipmanın bakım;