

Gıda, Yiyecek ve içecek üretim sürecinin birçok alanında su kullanılır. Genellikle gelen su kullanımdan önce arıtılmalıdır, bu yüzden su kalitesi düzenleyici ve operasyonel gereklilikleri karşılar.
Su, gıda ile doğrudan temas halindeki prosesin çeşitli aşamalarında, ürünün ön yıkamasından, flume su gibi bir aktarma ortamı, ürün partiküllerinin hazırlanması ve seyreltilmesi, atıkların yıkanması ve işlemden geçirilmesi gibi bir şekilde kullanılabilir.
Gıda Sektörü Su Arıtma Sistemlerinin başlıca kullanıldığı üretim alanları:
Meyve ve Sebze gıdaları ile katı gıdaların otomatik temizlik ve durulama üniteleri,
Çikolata, Bisküvi, Krema gibi gıda ve ek maddeleri reçete ve konsantrasyonunda,
Hazır su üretim tesislerinde su dolum standardizasyonu ve nötralizasyon,
Ekmek ve unlu mamüllerde hamur homojenizasyonu ve katkı verimliliği,
Kola, Şalgam, Ayran gibi içecekler ve gazlı içeceklerde sıvı ve reçete konsantrasyonu ve homojenizasyonu
Mayalı katı gıdalarda maya kontaminasyonu ve mayalanma süre standardizasyonu ile maksimum performansın sağlanması
Gibi alanlar başta olmak üzere Gıda sektöründe bir çok alanda kullanılmaktadır.
Sosyal hizmetler bölümünde, proses ve makinelerin soğutulması ve soğutma işleminden çıkan ısının giderilmesi için su kullanılır. Buhar, sterilizasyon, ağartma, pastörizasyon, yıkama ve diğer sıcaklık proses yönetimleri için doğrudan ve dolaylı temas dahil olmak üzere çok sayıda işlemi kolaylaştırmak için üretilir.
Gıda Üretimi İçin Tesisin güvenilir ve verimli çalışmasını sağlamak için odaklanması gereken su kalitesiyle ilgili kritik alanlardan bazıları şunlardır:
Amaç veya süreç için uygun olan su kalitesinin üretimi
Düzenleme gereksinimlerine uymak için proses suyu dezenfeksiyonunu yönetme
Isı eşanjörlerinde silmelerin kontrolü ve soğutma sistemlerinin soğutma kuleleri
Sistem performansını en üst düzeye çıkarmak için soğutma sistemlerinin korozyon koruması
Düşük hız ısı değiştiricilerde askıda katı madde kontrolü
Kritik soğutma ısı değiştiricilerinin kapasitesini ve verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için ölçek depoziti kontrolü
Mevzuat gereksinimlerine uymak için kazan ve buhar yönetimi
Buhar yoğuşma kalitesini izleme ve proses kirliliğine cevap verme
Gıda ve içecek endüstrisinde Gıda Üretimi İçin Su Arıtma nihai ürünün kalitesi üzerinde doğrudan etkisi vardır. Gıda ve içeçek endüstrisinde Su kalitesi nihai ürünün kalitesi üzerinde doğrudan etkisi vardır. İstenmeyen suyu içindeki patolojik ve minaraller kabul edilebilir bir seviyede tutulması ile yiyecek ve içecek ürünlerinin üretimi için güvenli bir ortam yaratmak önemli faktörlerdir. Özellikle dikkat böylece gıda, fermantasyon, hoş olmayan koku oluşumu ve düşük raf ömrü gibi yaşanabilecek sorunlardan uzaklaştırabilirsiniz. Su arıtma sistemleri, yüksek su verimliliği ve düşük işletme maliyetleri ile karakterizedir aynı anda gıda endüstrisinin özelliklerini karşılamak için üretilmektedir.
Aşağıdaki unsurlar suyun hazırlanması sırasında Su şartlandırılmasında kullanılmaktadır.
Optimizasyon organoleptik özellikleri: kroma, bulanıklık, koku nötralizasyon,
Mineral bileşimine, tam ya da kısmi demineralizasyon iletken düzeltilmez,
Alkali ve su sertliği azaltı ayarlanması,
Demanganation ve demir,
Mikroorganizmaları yok etmek,
Organik bileşikler ve oksidasyon çıkarılması;
Ağır metallerin tuzların suyudan çıkarılması;
Radon ve diğer radyoaktif elementler atılması;
pH düzeltme
Gıda Üretimi İçin Sistem seçimi ve dizaynda dikkat edilmesi gereken noktalar:
Ham su analizi,
Kapasite,
Kullanım alanı,
Ham suyun içindeki partikül yükü, miktarı ve boyutu, SDI değeri,
Sudan uzaklaştırılmak istenen partikül ve minerallerin cinsi,
Filtre dizayn hızı,
Filtrasyon secimi ( filtrasyon cinsine göre hangi mineralin kullanılacağı,)
Suyun kullanılacağı yere uygun olarak kullanılacak Ekipmanların malzeme ve özellikleri
Gıda Üretimi İçin Geliştirme ve su arıtma sistemlerinin tasarım akım şemaları;
Proje belgelerin oluşturulması;
Üretim ve su arıtma ekipmanları satışı;
Sıvıların filtrasyon kontrol sistemlerinin oluşturulması;
Sistemin kurulumu ve teniğin devreye alınması;
Suyun kimyasal analizi;
Ekipmanın bakım;